Królewski mus czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

Czekoladę mleczną po uprzednim schłodzeniu zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Do czekolady dodaj 1 cukier waniliowy. Masło lub margarynę rozpuść w kompieli wodnej. Cały czas energicznie mieszając, dodaj stopniowo startą czekoladę wymieszaną z cukrem waniliowym. jak składniki się dobrze połączą, odstaw do ostygnięcia. Przestudzoną masę utrzyj dokładnie z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie połącz z przygotowaną i wystudzoną masą. Mus czekoladowy przełóż do ozdobnych pucharów i daj do lodówki aby dobrze przestygł. Śmietankę ubij na sztywną pianę dodaj 1 cukier waniliowy oraz cukier puder i wszystko razem ubij. Przed podaniem szprycą wynabijaj do pełna pucharków bitą śmietaną następnie udekoruj kandyzowanymi owocami ja zdobiłam wisienkami oraz rurkami pustymi.

Składniki

  • 10 dag. mlecznej czekolady10 dag. gorzkiej czekolady
  • 2 cukry waniliowe
  • 15 dag. masła lu margaryny
  • 6 jajek
  • kandyzowane owoce do ozdoby
  • 250 ml. mleczka deserowego 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie rurek pustych

Podobne przepisy do Królewski mus czekoladowy