Czekoladę mleczną po uprzednim schłodzeniu zetrzyj na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Do czekolady dodaj 1 cukier waniliowy. Masło lub margarynę rozpuść w kompieli wodnej. Cały czas energicznie mieszając, dodaj stopniowo startą czekoladę wymieszaną z cukrem waniliowym. jak składniki się dobrze połączą, odstaw do ostygnięcia. Przestudzoną masę utrzyj dokładnie z żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie połącz z przygotowaną i wystudzoną masą. Mus czekoladowy przełóż do ozdobnych pucharów i daj do lodówki aby dobrze przestygł. Śmietankę ubij na sztywną pianę dodaj 1 cukier waniliowy oraz cukier puder i wszystko razem ubij. Przed podaniem szprycą wynabijaj do pełna pucharków bitą śmietaną następnie udekoruj kandyzowanymi owocami ja zdobiłam wisienkami oraz rurkami pustymi.