Kruche babeczki z kremem

Reklama

Opis przygotowania

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną (lub masłem), dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka wyroić szybko ciasto w razie potrzeby dodać śmietanę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 30 min. do lodówki.
Foremki do babeczek natłuścić, ja używam teflonowych ale i tak zawsze smaruję je delikatnie, roztopioną margaryną, tak przygotowane babeczki wylepić ciastem i piec ok.10-15 min(na złoty kolor)w temp. 180st. po upieczeniu studzimy. Z tej porcji wychodzi ok. 30 babeczek.

Krem:
Budyń ugotować według przepisu na opakowani, tylko można użyć troszku mniej mleka budyń będzie gęstszy, po ugotowaniu ostudzić. Masło utrzeć, do utartego masła dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać.

Babeczki napełnić kremem (można użyć do tego szprycy), i dowolnie ozdobić. Ja użyłam do tego galaretki i czekolady.

Składniki

  • -Ciasto na babeczki:30 dag. mąki
  • 20 dag. margaryny lub masła
  • 10 dag. cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany (ale nie musi być)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • -Krem do babeczek:
  • 1 budyń śmietankowy (ale może być dowolny smak) i produkty potrzebne do jego przygotowania czyli mleko i cukier tak jak podane na opakowaniu
  • 1 masło extra 82%
  • -Dodatkowo do dekoracji:
  • galaretka, ja użyłam agrestowej i truskawkowej
  • czekolada Wawel Jagiellońska Mleczna

Podobne przepisy do Kruche babeczki z kremem