Kruche ciasteczka orkiszowe

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie skladniki dokladnie zagniesc i uformowac kule.Wstawic do lodowki na ok.1 godzine.Po uplywie tego czasu odrywac male kawalki i formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego(mozna ciut mniejsze).Splaszczyc w dloni lub lyzka na blaszcze.Ciasteczka powinny byc dosc plaskie(beda wtedy lepsze)Piec przez ok.15 minut w tem.175 stopni C.Smacznego:)
Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki,dokonalam jednak malych modyfikacji.

Składniki

  • 3 szklanki maki orkiszowej razowej(lub pszennej razowej)1 lyzeczka proszku do pieczenia1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200-225 g masla(temperatua pokojowa)
  • 2 jajka
  • ok.1 szklanki ciemnego brazowego cukrru
  • olejek waniliowy(wedlug uznania)
  • 100 g gozkiej czekolady badz gorzkich goszkow czekoladowych(ilosc czekolady mozna zmniejszyc)

Podobne przepisy do Kruche ciasteczka orkiszowe