Golonka — Ewy

Reklama

Opis przygotowania

Do 1,5 l wody dodajemy czosnek,listki,ziele ang.sól peklowa,cukier i sól kuchenną (mieszamy)
Golonki myjemy porządnie. Wkładamy do garnka i zalewamy naszą wodą z przyprawami.Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.Żeby była smaczniejsza to peklujemy ją pare dni—-ale ja sie nie mogłam doczekac tej goloneczki i tylko dałam na noc ;D
Po tym czasie wyjmujemy .Do naczynia zaroodpornego włewamy pół piwka i kładziemy goloneczki.Ja dodałam jeszcze dodatkowo 2 listki laurowe na mięsko.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ok 2h od czasu do czasu polewając je piwem i przekrecając.30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy nasze mrożonki i cebulkę pokrojona w krążki.Znowu polewamy piwkiem i pieczemy. . . .
Podajemy na goraco z zimnym piwkiem :-)))

SMACZNEGO . . . . . .

Składniki

  • 2 golonki po 1 kg5-6 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8-9 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyzki soli peklowej
  • 1 łyzka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody przegotowanej
  • 2 duże cebule
  • 1/2 opakowania mrożonki (groszek zielony)
  • 1/2 opakowania mrożonki (marchew w kostce)
  • 1 piwko (ja dałam Tyskie)

Podobne przepisy do Golonka — Ewy