Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować aż będą prawie miękkie (ok. 1 godziny). Odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać opłukaną kaszę i gotować aż ta napęcznieje. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając a następnie dodać do zupy gdy ziemniaki będą ugotowane, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. W/g mnie krupnik należy odstawić na ok.2 godzinki a potem podgrzać i dopiero podawać. Wszystkie smaki przenikną się przez ten czas i zupa będzie smaczniejsza. Podawać z dużą ilością koperku.