Krupnik z grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Ugotować wywar z mięsa i warzyw (około 2 litry)
Wywar przecedzić, aby nie było kostek, dodać kaszę (uprzednio przepłukaną wodą) i gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby pokrojone w paseczki. Marchewkę wyjętą z wywaru kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.
Gotować na małym ogniu do miękkości.
Kiedy zupa będzie gotowa wylewamy na talerz i posypujemy zieloną pietruszką.

Składniki

  • Ćwiartka kaczki2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5-6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • liść selera
  • liść pora
  • 56 prawdziwków lub podgrzybków

Podobne przepisy do Krupnik z grzybami