Kulki ryżowe

Reklama

Opis przygotowania

Na patelnie wlać oliwe,na tym lekko podsmażyć cebulkę i czosnek pokrojone w kostkę, dodać szynkę lub mięso mielone,chwilke podsmażyć.Następnie wsypać ryz,i jak ryz wciągnie tłuszcz podlać winem.Po chwili stopniowo podlewać gorącym wywarem rosołowym,aż ryz rozgotuje sie na krem( 20-25 min.)Dodac szczyptę szafranu na kolor.
Na koniec,zestawiamy z ognia i dodajemy mozarelle,mieszamy.Po wystygnięciu formujemy kuleczki,moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na głębokim tłuszczu.
fotka z netu

Składniki

  • potrzeba:-1 szkl.ryzu który łatwo się rozgotowuje
  • -5 plasterkow szynki lub 10 dkg mięsa mielonego
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 malutka cebulka
  • -4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • -szafran
  • -1,5litr wrzadku z kostka rosołowa
  • -50 mil.wina białego
  • -dowolny ser żółty

Podobne przepisy do Kulki ryżowe