Kulki ryżowe o smaku krabowo – rybnym

Reklama

Opis przygotowania

Ryz ugotować wg. opisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Wyjąć z torebek do miseczki, dodać tuñczyk odsączony, ser żółty (utarty), pokrojone w kawałki paluszki krabowe, jajko. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i przyprawą do ryb (knorr). Odstawić na jakieś 20 min do lodówki. Na patelnie wlać olej i dobrze rozgrzać, ręce moczymy w wodzie i robimy z masy kulki następnie obtoczyć w bułce tartej i rumienić na oleju ze wszystkich stron. Można podawać z sosami do dipowania lub ketchupem. Do ryby smażonej.

Składniki

  • 2 torebki ryżu1 puszka tuñczyka (mała)
  • 6 paluszków średnich krabowych (to te różowe - surimi)
  • 2 łyżki sera żółtego (havarti) utartego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb knorr (szczypta)
  • pieprz mielony
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Kulki ryżowe o smaku krabowo – rybnym