Kurczak Nadziewany Serem i Rozmarynem

Reklama

Opis przygotowania

► Cebulę pokroić w ósemki, część czosnku obrać i przekroić wzdłuż na pół. Piekarnik grill nagrzać do 200C na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę i część czosnku.

► Nóżki umyć, osuszyć, szpikujemy resztą czosnku i każdą wysmarować 1 łyżką oleju, oprószyć solą i pod skórkę włożyć po 1 płaskiej łyżce serka oraz kawałek rozmarynu. Udka ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika w środkowej jego części i piec bez przykrycia przez około 60 – 70 minut w temperaturze 200C.

► Ja piekłem wpierw przez 50 minut, następnie zostawiłem jeszcze udka w stygnącym, zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut. Sprawdzić widelcem czy mięso odchodzi już kości i polać udka powstałym sosem z dna naczynia żaroodpornego.

Składniki

  • 8 Nóżek z kurczaka1 Mała cebula
  • 6 Ząbków czosnku
  • 1 Opakowanie serka np. Philadelphia
  • 8 Kawałeczków świeżego rozmarynu (po 2 / 3cm)
  • 8 Łyżek oleju roślinnego
  • Przyprawy: Sól / Papryka

Podobne przepisy do Kurczak Nadziewany Serem i Rozmarynem