Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy kilka kropel tabasco, miód i ketchup.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę.
W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w paseczki. Cukinię w talarki, fasolkę na mniejsze kawałki. Duże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy do salaterek o dowolnym kształcie, ugniatając łyżką z góry.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, podsmażamy przez chwilę, aż się zrumieni. Następnie wrzucamy kolejno w niewielkich odstępach czasowych: fasolkę, cebulę, paprykę, cukinię i na koniec – pomidory, które po chwili utworzą pyszny sos. Doprawiamy jeszcze oreganem, tabasco, papryką i pieprzem, aby danie było lekko pikantne. Pod koniec duszenia, jak już wszystkie warzywa będą gotowe do spożycia, dodajemy pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
Teraz juz tylko wystarczy wyłożyć ryż na talerz ( z salaterek – jak babkę z piasku ), sos i gotowe.