Kurczak po królewsku

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy kilka kropel tabasco, miód i ketchup.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę.

W tym czasie kroimy paprykę i cebulę w paseczki. Cukinię w talarki, fasolkę na mniejsze kawałki. Duże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy do salaterek o dowolnym kształcie, ugniatając łyżką z góry.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, podsmażamy przez chwilę, aż się zrumieni. Następnie wrzucamy kolejno w niewielkich odstępach czasowych: fasolkę, cebulę, paprykę, cukinię i na koniec – pomidory, które po chwili utworzą pyszny sos. Doprawiamy jeszcze oreganem, tabasco, papryką i pieprzem, aby danie było lekko pikantne. Pod koniec duszenia, jak już wszystkie warzywa będą gotowe do spożycia, dodajemy pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze chwilkę.

Teraz juz tylko wystarczy wyłożyć ryż na talerz ( z salaterek – jak babkę z piasku ), sos i gotowe.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka1 mała cukinia
  • 2 papryki kolorowe
  • 1 duża cebula
  • 10 dag fasolki (zielona i żółta)
  • 4 duże pomidory
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 torebki ryżu
  • łyżka oliwy do smażenia
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki ketchupu
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • tabasco

Podobne przepisy do Kurczak po królewsku