Kurczak w porach.

Reklama

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron przyprawą do drobiu. Por oczyścić, opłukać.Posiekać dość drobno. Na patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć piersi z kurczaka z obu stron.Zdjąć z patelni na talerz . Na tłuszcz po smażeniu mięsa wsypać por,dusić doprawiając vegetą, pieprzem ziołowym.Wlać wino wytrawne i wodę, w której wcześniej dokładnie rozprowadzamy mąkę .Mieszamy i wkładamy z powrotem obsmażone mięso.Dusimy razem na małym ogniu ok.15 minut,delikatnie mieszając od czasu do czasu.Ew. doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku wg.uznania. Podałam to mięso i sos porowy na ryżu brązowym ugotowanym na sypko i z buraczkami konserwowymi w plastrach.

Składniki

  • * 3 kawałki piersi z kurczaka (po po.150 g) * 1 duży por (biała część)
  • * 50 ml białego wytrawnego wina
  • * 1 płaska łyżeczka vegety
  • * pieprz ziołowy
  • * 1 czubata łyżka mąki
  • * 1,5 szklanki wody
  • * 5 dag masła
  • * 2 łyżki oleju
  • * 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka pikantnej

Podobne przepisy do Kurczak w porach.