Kurczak z nadzieniem z kaszy jeczmiennej

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka namoczyć na 40 min w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę skręcić przez maszynkę razem z natką pietruszki (ewentualnie koprem) i wątróbką. Dodać jajka, masło sól i pieprz, wymieszać farsz. Kurczaka wytrzeć do sucha, natrzeć solą czosnkową i posypać pieprzem wymieszanym z papryką. Wyciąć szyję z kurczaka, zostawiając samą skórkę. Napchać w kurczaka farsz i w skórkę po szyjce. Zaszyć lub spiąć wykałaczkami, wykałaczki związać nitką. Polać kurczaka stopionym masłem lub oliwą z oliwek. Piec w naczyniu żaroodpornym w 180-190 st C około 1,5 godziny. Zimnego kurczaka pokroić ostrym nożem na porcję, podgrzać w piekarniku lub mikrofali.

Składniki

  • 1,80 kg kurczaksól
  • pieprz
  • 4 łyżki stopionego masła lub oliwy z oliwek
  • sól czosnkowa
  • słodka mielona papryka
  • Nadzienie:
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 duży pęczek kopru lub natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 30 dkg wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pieprz

Podobne przepisy do Kurczak z nadzieniem z kaszy jeczmiennej