Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek obieramy, chili oczyszczamy z pestek. 3/4 cebuli, czosnek i chili drobno siekamy, przesmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy kurki i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie wlewamy śmietanę, dokładnie rozrobioną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy mieszając ok.2 min., zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę zieleniny, mieszamy. Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy i razem z cukinią (cukinia ze skórką!) – ścieramy na średniej tarce jarzynowej, łączymy z pozostałą, startą ćwiartką cebuli. Dodajemy mąkę, resztę zieleniny, ew. jajko (niekoniecznie) doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy niezbyt duże placuszki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zezłocą z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy układając na przemian: placek-trochę kurek z sosem-placek-kurki-placek-na wierzch kurki. Ozdabiamy zieleniną i ew. sosem dookoła.
A teraz się pochwalę, że to danie zaprezentowałam podczas XV Wystawy Grzybów w Białowieży i "zgarnęłam" pierwszą nagrodę