Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, w drugim naczyniu drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą (250ml) i cukrem. Do mąki dosypujemy sól, a kiedy nasz roztwór drożdżowy zostanie rozrobiony, mieszamy wszystko razem w misce. Dodajemy dwie łyżki oliwy, ciasto zagniatamy. Jeśli się klei – dodać mąki. Odstawić na 20min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po upływie czasu znów zagnieść, rozwałkować na cienkie i długie prostokąty. Połowę prostokąta posmarować ketchupem, położyć na ketchup szynkę, ser i posypać oregano (ważne jest, żeby SER BYŁ W KSZTAŁCIE KWADRATU). Zaklejamy nasz kwadracik drugą połową prostokąta. Piec w piekarniku 20min w 200 stopniach.
Rady:
*jeśli ciasto się przykleja w czasie wałkowania, warto je posypać mąką
*jeśli nasze kwadraciki nie chcą się zakleić, poprzyciskaj je na blacie z obu stron.
*jeśli kwadraciki wybrzuszają się w piekarniku, nakłuj je patyczkiem
*ciasto z przepisu starczyć powinno na 4-6 porcji, zależy od wielkości kwadratów
*ciasto, które zostanie możesz spokojnie przechowywać w zamrażarce