Kwaśnica – prawie góralska

Reklama

Opis przygotowania

Wędzone i świeże żeberka zalać wodą dodać ziele
angielskie,liść laurowy,1 obraną cebulę gotować na
małym ogniu do miękości.Do wywaru dodać 3 kostki
bulionowe Knorr,gotować.Z kapusty odcisnąć sok wlać
do osobnego garnka,kapustę pokroić drobno na desce
włożyć do soku dodać 2-3 łyżki wazowe wywaru z żeberek,
gotować do miękości.Z wywaru wyjąć ugotowane żeberka,
obrać z kości pokroić drobno włożyć do wywaru.w między-
czasie obrać 10 ziemniaków ugotować w osobnym garnku.
Wędzony boczek drobno pokroić,przesmażyć na patelni z
drobno pokrojoną 1 cebulą,dodać do wywaru.Do wywaru
dodać ugotowaną kapustę.Dodać ugotowane ziemniaki z
wodą w której się gotowały.Z łyżki smalcu,łyżki mąki i
jednej cebuli przygotować zasmażkę i dodać do wywaru.
Wszystkie składniki wymieszać i jeszcze trochę razem
pogotować.Doprawić solą i pieprzem,oregano i roztartym czosnkiem do smaku.

Składniki

  • 1 kg kwaszonej kapusty1 kg wędzonych żeberek
  • 30 dkg wędzonego boczku (nie parzonego)
  • 50 dkg świeżych żeberek (paski)
  • 3 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 kostki bulionowe Knorr (wołowe)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 10 średniej wielkości ziemniaków.
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • oregano

Podobne przepisy do Kwaśnica – prawie góralska