Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, zalać zimną wodą aby nie ściemniały. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę, seler korzeniowy i czosnek kroimy w kosteczkę. Marchew i pietruszkę kroimy w pół-paski, seler naciowy w paski, pora w prążki. Groszek płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Skrzydełka dokładnie umyć. Do dużego garnka wlać 1,7l zimnej wody, dodać skrzydełka, sól i vegetę. Zagotować i w razie potrzeby zebrać szumowiny. Gotować 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Dodać marchew i selera, gotować 10 minut, po czym wrzucić odsączone z wody ziemniaki, pietruszkę i liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, po czym dodać seler naciowy, groszek i pora, gotowca około 10 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Tuz przed zakończeniem gotowania dodać czosnek i ostatecznie doprawić do smaku. Podawać na gorąco.