Lekka zupa warzywna

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, zalać zimną wodą aby nie ściemniały. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Cebulę, seler korzeniowy i czosnek kroimy w kosteczkę. Marchew i pietruszkę kroimy w pół-paski, seler naciowy w paski, pora w prążki. Groszek płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Skrzydełka dokładnie umyć. Do dużego garnka wlać 1,7l zimnej wody, dodać skrzydełka, sól i vegetę. Zagotować i w razie potrzeby zebrać szumowiny. Gotować 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Dodać marchew i selera, gotować 10 minut, po czym wrzucić odsączone z wody ziemniaki, pietruszkę i liście laurowe. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, po czym dodać seler naciowy, groszek i pora, gotowca około 10 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Tuz przed zakończeniem gotowania dodać czosnek i ostatecznie doprawić do smaku. Podawać na gorąco.

Składniki

  • skrzydełka z kurczaka - 4 sztuki, cebula - 1 duża,
  • ziemniaki - 4 duże sztuki,
  • marchewka - 4 większe sztuki,
  • pietruszka, korzeń - 2 duże sztuki,
  • seler korzeń - kawałek, ok 200g,
  • seler naciowy - 2 większe łodygi,
  • groszek mrożony - 1 szklanka,
  • por - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • vegeta, sól, czosnek,
  • liść laurowy - 2 sztuki.

Podobne przepisy do Lekka zupa warzywna