Lodowiec

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem na krem, do ubitych dodajemy przesianą mąką z proszkiem na koniec olej i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 min w temp do 180st, ostudzone dzielimy na połowę.

Krem:

Truskawki dzielimy na mniejsze i tylko je delikatnie gnieciemy widelcem.
Budyń gotujemy na kompocie i w gorącym rozpuszczamy galaretkę.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na krem i łączymy z ostudzonym, ale nie zimnym budyniem na koniec dodajemy truskawki i delikatnie mieszając pianę z białek, krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim ciasto na górną warstwę kremu wylewamy galaretkę i zostawiamy w lodówce do następnego dnia.

Składniki

  • ciasto6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • krem
  • 1/2 kg truskawek
  • 375 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki kompotu z truskawek
  • 2 jajka
  • dodatkowo
  • 1 galaretka truskawkowa

Podobne przepisy do Lodowiec