Łopatka Wieprzowa z Piekarnika

Reklama

Opis przygotowania

► Łopatkę umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć, wąskim długim nożem nakłuć w kilku miejscach i w otworki powtykać na przemian słupki czosnku i słoniny – żeby mięso nie było suche, następnie mięso posolić, popieprzyć i wysmarować musztardą.

► W naczyniu wymieszać składniki na marynatę, natrzeć nią mięso z obu stron i włożyć na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.

► W brytfannie rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 90 minut w 180C / Termoobieg /. Po połowie czasu mięso przewrócić i podlać szklanką wody, od czasu do czasu podlewać powstałym sosem.

Składniki

  • 2, 5 Kg. Łopatki bez kości5 Dużych ząbków czosnku
  • Słonina / Boczek wędzony ( kilka słupków )
  • Musztarda ( zwykła )
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 100 ml. Oleju
  • 8 Łyżek octu balsamicznego
  • 8 Łyżek sosu sojowego
  • 3 Liśćie laurowe
  • 6 Ziarenek ziela angielskiego
  • 1 Łyżeczka zioła prowansalskie
  • 1 Łyżeczka bazyli
  • 1 Łyżeczka oregano
  • 1 Łyżka papryki czerwonej w proszku
  • ½ Łyżeczki pieprzu
  • ½ Łyżeczki soli

Podobne przepisy do Łopatka Wieprzowa z Piekarnika