Makaron na ciemno, z jajkiem

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować al’dente w osolonym wrzątku, osączyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić makaron, smażyć na silnym ogniu aż zacznie się rumienić. Skropić sosem sojowym i chili, mieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Kiedy makaron jest już dobrze przysmażony dodać olej sezamowy, wymieszać i zdjąć go na talerze a na patelnię wbić jajka. Zmniejszyć płomień i przykryć patelnię, smażyć aż jajka się zetną. Podawać na gorąco.

Składniki

  • 200 g makaronu drobnego typu wstążka cięta, falbanka, świderki,2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1-2 łyżki czosnkowego sosu chili,
  • kilka kropli oleju sezamowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 jajka

Podobne przepisy do Makaron na ciemno, z jajkiem