Makaron w bazyliowo – pietruszkowym pesto

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą.
Wszystkie składniki na pesto zmielić razem, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej oliwy.
Jogurt (śmietanę) wymieszać z pesto, a następnie dodać do makaronu (nie może być gorący!).
Pomidorki pokroić na półplasterki i dodać do makaronu.

Składniki

  • Pesto:
  • 1 i 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • Dodatkowo:
  • 20 -25 dag makaronu (dowolny kształt)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidorki do dekoracji

Podobne przepisy do Makaron w bazyliowo – pietruszkowym pesto