Makaron w innym sosie

Reklama

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor, przełożyć do miseczki. Na tłuszczu z pod boczku podsmażyć najpierw kilka minut pokrojony w kosteczkę seler, dodać cebulkę i delikatnie zrumienić, pod koniec smażenia dodać przecier i wszystko przesmażyć jeszcze około 2 min.
Dolać do tego wodę, zagotować i zagęścić mąką rozrobioną w małej ilości wody. Doprawić do swojego smaku i na sam koniec dodać fasolę i boczek, wymieszać.
Makaron ugotować, przełożyć do miski, wlać do niego sos wszystko dokładnie wymieszać tak aby sos całkowicie pokrył makaron. Zostało nam tylko podanie.

Składniki

  • 30 dag grubego makaronu np.rurki20 dag boczku wędzonego
  • 10 dag selera
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki wody
  • bazylia
  • pieprz
  • przyprawa warzywna typu kucharek lub podobna
  • na czubku łyżeczki chilli

Podobne przepisy do Makaron w innym sosie