Makaron z sosem pieczarkowo-cebulowym

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki umyj i pokrój na plasterki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę posiekaj na piórka i zeszklij na łyżce oliwy. Następnie wrzuć pieczarki i smaż do momentu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy podlej wodą lub bulionem i duś przez ok. 15 minut. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu oraz sosem sojowym TaoTao. Do sosu możesz dodać śmietanę, jednak nie jest to konieczne.
Podawaj z makaronem. Sosik doskonale pasuje zarówno do kotletów schabowych jak i mielonych.

Składniki

  • 20 dag ugotowanego al dente makaronu (dowolny kształt)50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • ew. śmietana 18%
  • świeża bazylia do ozdoby

Podobne przepisy do Makaron z sosem pieczarkowo-cebulowym