Makaron za szpinakiem

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni usmażyć boczek, pokrojony w słupki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek nabierze koloru, dodajemy zmrożony szpinak.
Dusimy 15-20 minut, do momentu kiedy szpinak się rozmrozi. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany i jeszcze chwile dusimy.
W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Szpinak wykładamy na makaron, kruszymy ser Lazur, posypujemy obficie parmezanem i układamy pokrojone w paseczki płatki pomidorów.
Jeśli ktoś lubi, można dodać jeszcze kleksa ze śmietany.

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego mielonego0,5 kg wędzonego boczku
  • 1 opakowanie makaronu (świderki)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany (Piątnica 18%)
  • 4 płatki pomidorów w oleju
  • ser Lazur Blue
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • olej

Podobne przepisy do Makaron za szpinakiem