Makaronowa zapiekanka z brukselką.

Reklama

Opis przygotowania

W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku ugotowałam oczyszczoną z uszkodzonych liści i opłukaną brukselkę. Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku na półtwardo. Mięso oczyściłam z ew. błonek,opłukałam i osuszyłam,pokroiłam w grubą kostkę .Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam ze wszystkich stron mięso.W międzyczasie obrałam cebule i pokroiłam w kostkę.Dodałam do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiłam solą,pieprzem ziołowym i curry. Na maśle poddusiłam opłukane,osuszone i pokrojone w dużą kostkę pieczarki.Doprawiłam je paprykami ostrą i słodką. W dużym naczyniu wymieszałam makaron,mięso,pieczarki,sok z pomidorów,keczup i zioła prowansalskie. Naczynie żaroodporne posmarowałam olejem i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam składniki i ugniotłam je lekko łyżką. Na wierzch starłam żółty ser na grubej tarce. Zapiekałam w 175 stopniach przez ok.45 minut,najpierw pod przykryciem a pod koniec zdejmując pokrywę.

Składniki

  • * 30 dag makaronu świderki * 20 brukselek
  • * 10 pieczarek
  • * 15-20 dag sera żółtego
  • * 30-50 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • * 2 cebule
  • * 4 ząbki czosnku
  • * 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • * 12 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • * 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
  • * 12łyżeczki pieprzu ziołowego
  • * 12 łyżeczki curry
  • * sól do smaku
  • * 250 ml soku pomidorowego
  • * 5 łyżek pikantnego keczupu
  • * tłuszcz i bułka tarta do naczynia żaroodpornego
  • * olej do smażenia
  • * 1 łyżka masła

Podobne przepisy do Makaronowa zapiekanka z brukselką.