Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Kiedy białka są bardzo dokładnie ubite delikatnie połączyć je z żółtkami i następnie z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na sam koniec dodać suchy mak. Ciastem napełnić malutkie foremki do babeczek.
Piec około 10 min w temp. 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch posmarować cienką warstwą konfitury i nałożyć ozdobnie krem po czym całość dowolnie ozdobić.
Krem: Białka jajek wymieszać z cukrem i postawić miskę na garnku z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia się cukru w tym czasie białka się zagrzeją więc trzeba je wystudzić i zimne ubić na sztywna bezę do bezy dodawać po kawałeczku margarynę i cały czas ucierać w trakcie masa wygląda jak zwarzona, ale nie trzeba się tym przejmować tylko dalej ucierać bo masa połączy się w całość i zgęstnieje do gotowego kremu dodać kakao i rozkruszoną chałwę wszystko dokładnie wymieszać i przed nałożeniem na babeczki schłodzić w lodówce.