ciasto
Przesiać mąkę, żółtka otrzeć z cukrem, margarynę rozpuścić. Do mąki dodać 2 szklanki mleka, ubite żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać ubite jajka i wszystko wymieszać. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. Ciasto ma wyrosnąć.
masa makowa
Maki sparzyć, odlać na sito, aby odciekł. Mak ma być suchy. Skręcić 2 razy przez maszynkę i wtedy dodać cukier, olejek migdałowy, jajka, rodzynki, skórka pomarańczową, orzechy i inne bakalie, oraz mąkę. Wszystko wyrobić łyżką i dodać roztopiony tłuszcz (masło,nie margarynę). Po wyrośnięciu ciasta rozwałkować na kwadrat, nałożyć masę makową i zwinąć w roladę. Pergamin posmarować tłuszczem i włożyć roladę makową. Zawinąć w papier (lub papier śniadaniowy). Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min.) i dopiero piec do 40 min. w temp. 180 stopni.