Makowo-kokosowy przekładaniec

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijając dodawać po jednym żółtku i stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę z proszkiem a pod koniec wsypać mak i kokos i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty. (najlepiej ilość składników od razu podzielić na połowę i ubijać każdy biszkopt osobno).

Krem:
Z Mleka odlać 1/2 szklanki rozpuścić w nim obie mąki i dodać rozpuszczoną wcześniej kawę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się wlać mieszankę mączno-kawową. Ciągle mieszając ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć go z masłem.

3 łyżeczki kawy rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wymieszać z rumem.

Przełożenie ciasta:
Pierwsze ciasto makowo-kokosowe posmarować połową kremu na nim układać biszkopty nasączone ponczem z kawy i rumu. Na biszkopcikach rozsmarować pozostałą część kremu i przykryć drugim ciastem makowo-kokosowym.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwoma łyżeczkami rumu. Gotową polewę wylać na ciasto i dowolnie udekorować.

Składniki

  • Ciasto:8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 kostki masła lub margaryny(lub pół na pół)
  • Dodatki:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek rumu
  • mała paczka biszkoptów okrągłych
  • Polewa:
  • 2 czekolady gorzkie "wawel"
  • 2 łyżeczki rumu

Podobne przepisy do Makowo-kokosowy przekładaniec