Małosolne Ogórki z Pepperoni

Reklama

Opis przygotowania

► Pzygotowanie solanki – do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy żeby sól się rozpusciła.

► Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni.

► Po zakiszeniu, wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy ( przez sitko ). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką.

► Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka i gotujemy na małym ogniu (pasteryzujemy) przez około 5 – 10 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki wieczkiem w dół i czekamy aż ostygną.

► Magazynujemy w ciemnym i chłodnym miejscu ( Np. Piwnicy )

Składniki

  • 3, 600 Kg. Ogórków gruntowych (niedużych, twardych)4 Litry Wody
  • 4 Duże łyżki soli (zwykła sól)
  • 1 ½ Główki czosnku
  • Koper do kiszenia
  • Kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry)
  • 10 Dużych czerwonych Pepperoni (ostre)

Podobne przepisy do Małosolne Ogórki z Pepperoni