Małpiszonowy makaron z kurczakiem

Reklama

Opis przygotowania

Małpa z obiadem już czeka,
od lat wierna jak rzeka…
codziennie coś mu gotuje,
szybko, ładnie zaserwuje! 🙂
Makaron zalać gorącą wodą, odstawić na 2 minuty, osączyć i pokroić na nieco krótsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę, skropić dwiema łyżkami sosu sojowego i oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Papryki oczyścić, także pokroić w kostkę. Cebulkę opłukać, szczypior pociąć ukośnie (polecam kuchenne nożyczki) a główki cebuli posiekać. Na jednej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, na mocno nagrzany wrzucić kurczaka i obsmażyć go dokładnie aż się zrumieni. Wtedy dodać papryki i groszek. Smażyć kilka minut aż warzywa zmiękną. Doprawić sosem chili i ew. dosolić (sos sojowy jest słony, ale to kwestia smaku). Na drugiej patelni rozgrzać mocno 1 łyżkę oleju, zrumienić cebulkę. Kiedy się zezłoci dodać makaron. Skropić go sosem sojowym i dodać trochę szczypiorku. Smażyć mieszając ok. 2 min.. Makaron nałożyć, ugniatając, do filiżanek i wyłożyć na talerz przykładając filiżankę wierzchem do talerza – piramidka makaronowa powinna wysunąć się bez problemu. Wierzchy udekorować szczypiorkiem i listkami koperku, dookoła wyłożyć smażonego kurczaka. Całość posypać szczypiorkiem. Smacznego życzą Małpiszony!

Składniki

  • 0,5 op. makaronu ryżowego nitki1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1/2 szkl. groszku mrożonego
  • 1/3 strąka żółtej papryki
  • 1/3 strąka czerwonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • kilka kropli sosu chili
  • do smaku: ew. trochę soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 gałązki koperku

Podobne przepisy do Małpiszonowy makaron z kurczakiem