Marchwiowy pierniczek

Reklama

Opis przygotowania

Bakalie zalać rumem i odstawić do nasiąknięcia. W rondelku zrumienić 2 łyżki cukru, zestawić z ognia i dolać 3-4 łyżki wody (powstanie karmel). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz na końcu karmel. Ubić pianę z białek i dodać ją z bakaliami i startą marchewką do ciasta, delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy keksowej, wyrównać wierzch. Piec 60 min w temp. 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto, posypać posypką i odstawić do zastygnięcia polewy.

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 40 dag marchewki
  • 25 dag bakalii
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu
  • Dodatkowo:
  • 20 dag białej czekolady np. firmy Wawel
  • dekoracyjna posypka

Podobne przepisy do Marchwiowy pierniczek