Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika

Reklama

Opis przygotowania

► MARYNATA : sos sojowy, oliwa, ocet balsamiczny, sól, papryka, pieprz i czosnek – dokładnie wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć piersi z kurczaka i odstawić do lodówki na całą noc.

► Następnego dnia wyjąć piersi z marynaty, rozgrzać na patelni oliwę i podsmażać 1 minutę z każdej strony ( w środku mięso powinno być jeszcze surowe ).

► Papryki i cebulę pokroić w kostkę, cukinie w półplasterki a czosnek w słupki. Dno naczynia żaroodpornego podlać oliwą i 8 łyżkami wody. Następnie wyłożyć połową pokrojonych warzyw i posypać ziołami prowansalskimi, lubczykiem oraz solą ziołową i kolorowym pieprzem, na warzywa ułożyć podsmażone piersi i drugą połowę warzyw, którą znowu posypać ziołami prowansalskimi, lubczykiem, solą ziołową i kolorowym pieprzem. Naczynie żaroodporne przykryć, włożyć do nagrzanego piekarniku i piec przez 40 minut w 180C / Termoobieg /.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • MARYNATA
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku ( przeciśnąć przez praskę )
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka papryki słotkiej ( w proszku )
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • DODATKOWO
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • przyprawy: kolorowy pieprz
  • przyprawy: sól ziołowa

Podobne przepisy do Marynowane Piersi Drobiowe z Piekarnika