Mazurek serowo – czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na 20 min włożyć do zamrażalnika. Następnie rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 26x36cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 20 min w temp. 180st.

2. Ser zemleć, utrzeć go z cukrem, olejkiem i sokiem z cytryny. Dodać pianę z białek. Rozsmarować na podpieczonym spodzie, piec 35 min w temp. 180st.

3. Mleko z cukrem podgrzać. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Polać ciasto. Dowolnie udekorować.

Składniki

  • CIASTO: 30 dag mąki pszennej,
  • 25 dag margaryny,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka.
  • MASA:
  • 1/2 kg twarogu,
  • 25 dag cukru,
  • sok z cytryny,
  • 2 białka,
  • łyżeczka aromatu migdałowego.
  • POLEWA:
  • 5 dag cukru,
  • 15 dag mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki mleka.

Podobne przepisy do Mazurek serowo – czekoladowy