Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą

Reklama

Opis przygotowania

► W garnku na rozgrzanej oliwie, przysmażyć pokrojoną cebulę gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki i smażyć około 3 – 5 minut.

► Teraz wlać bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, następnie dodać pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę oraz odsączoną i opłukaną fasolę, na koniec wrzucić umyte krewetki i gotować jeszcze przez 3 – 5 minut.

► Pomidory zmiksować, przełożyć razem z zalewą do rondla i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, wlać go do zupy, doprawić sokiem z limony, solą, słotką papryką i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Składniki

  • 300 gr. Krewetek1 Łyżka oliwy
  • 1 Cebula
  • 5 Ząbków czosnku
  • 1 Marchewka
  • 1 Korzen pietruszki
  • 2 Litry Bulionu ( mocnego )
  • 2 szt. Ziela angielskiego
  • 1 Liść laurowy
  • Szczypta kminku
  • Szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 1 Czerwona papryka
  • 1 Papryczka chili
  • 1 Puszka Czerwonej fasolki (250 gr.)
  • 1 Puszka pomidorów bez skórki (250 gr.)
  • 1 Łyżka soku z limonki
  • 1 Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Meksykańska Zupa z Krewetkami i Fasolą