Metrowiec – Gąsienica

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z cukrem, następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z mąką i stopniowo dodawać mleko i olej. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Wymieszać delikatnie. Ciasto wyłożyć do prostokątnych blaszek teflonowych i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym 180 stopni. W między czasie robimy masę. Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę manną, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ugotowanej, wystudzonej masy. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy w plasterki, smarujemy masą i na przemian raz jeden kolor a raz drugi składamy. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną polewą cytrynową i obsypujemy bakaliami i kolorowymi posypkami.

Składniki

  • jajka 4 sztmleko 1/2 szkl
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 1 szt
  • mąka pszenna 2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • oliwa 1/2 szkl
  • kakao Wawel 2 łyżki
  • masa
  • masło 1 kostka
  • mleko 1/2 L
  • kasza manna 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 szt
  • cukier 5 łyżek
  • dodatkowo:
  • polewa cytrynowa 1 torebka
  • bakalie (różne) 1/2 szklanki
  • kolorowe posypki różne 2 łyżki

Podobne przepisy do Metrowiec – Gąsienica