Mielone z wędzoną słoniną.

Reklama

Opis przygotowania

Kajzerki namoczyłam w wodzie.W międzyczasie zmieliłam schab ze słoniną wędzoną.Użyłam schabu ponieważ mąż kupił przerośnięty kawałek i na typowe schabowe mi nie bardzo odpowiadał.A że schab jest dość suchy dodałam słoninę wędzoną,co poprawiło kleistość,smak i zapach. Przez maszynkę następnie przepuściłam odciśnięte z wody kajzerki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.Czosnek posiekałam drobno.Poddusiłam cebulę na małej ilości oleju,aż zrobiła się szklista.Na chwilę przed końcem dodałam czosnek.Wystudziłam. Mięso,bułki,jajka,cebulę z czosnkiem wymieszałam na jednolitą masę,dodając pieprz ziołowy i sól. Na patelni rozgrzałam olej.Urywałam porcje mięsa formując rękami kotlety.Panierowałam je w bułce tartej i smażyłam z obu stron na rumiano. Podałam z kopytkami koperkowymi i sałatką z ogórków.

Składniki

  • * 0,5 kg schabu lub karkówki * 0,1 kg słoniny wędzonej
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 duża cebula
  • * 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • * 2 małe kajzerki czerstwe lub 1 duża bułka
  • * 2 jajka
  • * sól do smaku
  • * olej do smażenia
  • * bułka tarta do panierowania-kilka łyżek

Podobne przepisy do Mielone z wędzoną słoniną.