Mieszane mięsko w sosie

Reklama

Opis przygotowania

Mięso najlepiej mieszane gatunki ( ja miałam kawałeczek łopatki i schabu) podzielić na małe porcje, rozbić troszkę tłuczkiem, posypać przyprawą do wieprzowiny, obtoczyć w mące i zrumienić na oleju, kiełbasę pokroić w mniejsze kawałki i zrumienić na tłuszczu w którym smażyliśmy mięso. Podsmażone mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do mięsa. Gorącą wodą podlać mięso do połowy jego wysokości lub nawet troszkę mniej bo mięso ma się dusić, a nie gotować, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, pieczarki pokrojone w plasterki choć ja teraz dodałam mrożone zielonki, doprawić do smaku solę i pieprzem, przykryć i dusić do miękkości mięsa na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Mąka na mięsie w trakcie duszenia bardzo fajnie nam zagęszcza sos.

Składniki

  • 70 dag mieszanego mięsa wieprzowego2 kiełbaski najlepiej surowe
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pieczarek
  • przyprawa do wieprzowiny
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • maka
  • przyprawy
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Mieszane mięsko w sosie