Mini-pizze z cebulą i owczym serem

Reklama

Opis przygotowania

Mleko podgrzać lekko, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, rozmieszać, odstawić na 10-15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, macierzankę, wlać rozczyn, oliwę, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne – trochę mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Odłożyć pod przykryciem na ok. 30-60 min. aby wyrosło. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 min. mieszając aż zmięknie, ale nie przyrumieni się. Następnie podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić 5-8 min.. Po tym czasie wlać śmietankę i doprawić cebulę gałką muszkatołową (dużo!), śmietanka powinna lekko odparować i zgęstnieć, farsz przestudzić. Ser pokruszyć palcami na kawałki albo zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać koła średnicy ok. 10 cm.. Każde posypać niewielką ilością sera, na ser ułożyć po czubatej łyżce cebuli i wierzch znowu posypać serem. Pizze układać luźno na blasze, piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

Składniki

  • CIASTO:2,5-3 szkl. mąki pszennej
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka suszonej macierzanki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oliwy
  • FARSZ:
  • 4 duże cebule
  • 1 czubata łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej (a nawet więcej, jeśli ktoś lubi jej smak tak jak ja)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 6-8 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 25 dkg owczego sera - ja użyłam białego oscypka, takiego nie wędzonego

Podobne przepisy do Mini-pizze z cebulą i owczym serem