Mleko podgrzać lekko, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, rozmieszać, odstawić na 10-15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, macierzankę, wlać rozczyn, oliwę, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać nieco wody, jeśli zbyt luźne – trochę mąki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i sprężyste. Odłożyć pod przykryciem na ok. 30-60 min. aby wyrosło. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć 2-3 min. mieszając aż zmięknie, ale nie przyrumieni się. Następnie podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić 5-8 min.. Po tym czasie wlać śmietankę i doprawić cebulę gałką muszkatołową (dużo!), śmietanka powinna lekko odparować i zgęstnieć, farsz przestudzić. Ser pokruszyć palcami na kawałki albo zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykrawać koła średnicy ok. 10 cm.. Każde posypać niewielką ilością sera, na ser ułożyć po czubatej łyżce cebuli i wierzch znowu posypać serem. Pizze układać luźno na blasze, piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.