Miodowe bułeczki

Reklama

Opis przygotowania

Przesiać mąkę ,dodać proszek do pieczenia,sól i cukier oraz masło pokrojone w kosteczki,wszystko razem rozcierać ,aż powstanie coś w rodzaju kruszonki,dodać wtedy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać .W kubku ubić miód ,mleko i jajka ,dolać do ciasta ,wyrobić ciasto .Odstawić na 30 min,aby ciasto odpoczęło
Na stolnicy podsypać dość dużo mąki bo ciasto się klei ,maczając dłonie w mące rozciągnąć na placek do 2cm grubości ,szklanką wyciąć krążki ,ułożyć bułeczki na wysmarowanej blaszce .
Piekarnik nagrzać do 200st i do gorącego wstawić bułki,piec do 15 min .
Smakują bardzo dobrze posmarowane masłem,dżemem lub takie "suche"

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 15 dag masła
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki miodu
  • do podsypania mąka

Podobne przepisy do Miodowe bułeczki