Miodownik

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować na dwie duże blaszki. Piec ok 15 minut w temp 200st.C.

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną piane. Dodać cukier i nadal ubijając dodać żółtka,mąkę,kakao i proszek do pieczenia. Ciasto upiec w formie takiej samej wielkości jak ciasto miodowe.

Do szklanki mleka wsypać mąki,cukier i wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i na wolnym ogniu ugotować budyń. Po ugotowaniu zciągnąć z ognia, dodać margarynę i mieszać aż się roztopi.

Przełożenie:
Ciasto miodowe>>połowa masy budyniowej>>biszkopt>> druga połowa masy>>ciasto miodowe>>polewa.

Składniki

  • Ciasto miodowe:3 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 25 dkg margaryny

Podobne przepisy do Miodownik