Młoda kapusta z boczkiem

Reklama

Opis przygotowania

Boczek i cebulkę pokroić w kostkę. Przesmażyć na złoto. Kapustę cienko poszatkować. Włożyć do miski, posolić, dodać cukier i sok z cytryny. Delikatnie rozetrzeć palcami. Przełożyć do garnka, dodać boczek i startą na jarzynowej tarce marchewkę. Podlać bardzo małą ilością wody (kapusta puści sok) i dusić do miękkości. Koperek umyć, drobno posiekać i włożyć do kapusty. Doprawić do smaku. Jeżeli zostanie dużo płynu trzeba zagęścić mąką (ja nie przepadam za takim zagęszczaniem, więc staram się dać tyle wody aby prawie cała odparowała). SMACZNEGO!

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty40 dag surowego wędzonego boczku (musi być przerastany)
  • 3-4 młode marchewki
  • 2 młode cebulki
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny lub łyżka octu
  • sól, pieprz, cukier

Podobne przepisy do Młoda kapusta z boczkiem