MÓJ TROCHĘ INNY KRUPNIK

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody.
Po jakimś czasie wsypać do tego dobrze wypłukaną kaszę jęczmienną wiejską (wtedy nie będzie ona przywierała do dna garnka, nie będzie się przypalała i krupnik będzie klarowny) i gotować wszystko do miękkości-20 minut, często mieszając.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 1 zupą pieczarkową w proszku i wlać do wrzątku.
(Zamiast zupy pieczarkowej można dać pokrojone w plastry i usmażone na maśle pieczarki).
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się śmietana nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Jeszcze trochę podgotować do rozpuszczenia kostek.
Posypać natką pietruszki lub koprem.

Składniki

  • * 2 litry wody, * kasza jęczmienna wiejska-1 szklanka, lub jak kto woli rzadszą zupę, to nie całą.
  • * 2 duże marchewki,
  • * 1 mała pietruszka,
  • * 1 mały seler,
  • * 1 średnia cebula,
  • * 3 duże ziemniaki,
  • * 2 ząbki czosnku,
  • * 200 ml. kwaśnej śmietany 18 %,
  • * 1 zupa pieczarkowa w proszku, lub 4 pieczarki,
  • * 2 łyżki masła,
  • * 2 dowolne kostki rosołowe,
  • * 2 liście laurowe,
  • * 4 ziarna ziela angielskiego,
  • * sól-do smaku,
  • * pieprz-do smaku,
  • * maggi-do smaku,
  • * koper lub natka pietruszki-do posypania zupy.

Podobne przepisy do MÓJ TROCHĘ INNY KRUPNIK