Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody.
Po jakimś czasie wsypać do tego dobrze wypłukaną kaszę jęczmienną wiejską (wtedy nie będzie ona przywierała do dna garnka, nie będzie się przypalała i krupnik będzie klarowny) i gotować wszystko do miękkości-20 minut, często mieszając.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 1 zupą pieczarkową w proszku i wlać do wrzątku.
(Zamiast zupy pieczarkowej można dać pokrojone w plastry i usmażone na maśle pieczarki).
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się śmietana nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Jeszcze trochę podgotować do rozpuszczenia kostek.
Posypać natką pietruszki lub koprem.