Moja domowa pizza

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:

Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier, 2 łyżeczki mąki rozrabiamy rozczyn, po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki, sól, olej, i reszte wody, wyrabiamy ciasto tak aby odchodziło od rąk. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos:

Do przecieru pomidorowego dodajemy paprykę słodką 2 krople tabasco jeśli ktoś lubi ostrzejszy sos to można dodać jeszcze 2 krople. Pokruszoną bazylię cukier starty ogórek konserwowy. Dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 porcje robimy kulki i rozwałkowujemy. Na ciasto układamy warstwę pieczarek polewamy sosem posypujemy serem, następnie układamy wędlinę posypujemy serem i słodka papryką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200st 15 minut

Składniki

  • 3szklanki mąki2dek drożdży
  • 1 szklanka wody
  • Pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • Bazylia
  • 15 dek pieczarek
  • Przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Tabasco
  • Łyżeczka cukru
  • Ogórek konserwowy
  • Wędlina (szynka kiełbasa)
  • Pieczarki
  • Ser żółty

Podobne przepisy do Moja domowa pizza