Moja kwaśnica

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka, dodać płyn wyciśnięty z kapusty .Wlać wodę, wrzucić listki laurowe ,ziele angielskie, pieprz. Zagotować.
Boczek pokroić w maleńkie kosteczki, podsmażyć. Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Posypać papryką słodką i ostrą i chwilę podsmażyć. Podlać szklanką wywaru z kostek mięsnych Winiar. Wlać to do kapusty, doprawić Vegetą, rozkruszyć mini kosteczkę Knorr smażona cebulka i gotować do miękkości.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić.
Do kapusty wsypać ziemniaki, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, pogotować razem kilka minut. Ja nie zagęszczałam zupy, ale jeśli ktoś chce może zrobić zasmażkę i zagęścić. Podawać bardzo gorące.

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty-nie odciskać 30 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 2 kostki mięsne Winiary
  • 6-8 ziemniaków
  • 2-2,5 litra wody

Podobne przepisy do Moja kwaśnica