Kapustę kiszoną posiekać, wrzucić do garnka, dodać płyn wyciśnięty z kapusty .Wlać wodę, wrzucić listki laurowe ,ziele angielskie, pieprz. Zagotować.
Boczek pokroić w maleńkie kosteczki, podsmażyć. Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Posypać papryką słodką i ostrą i chwilę podsmażyć. Podlać szklanką wywaru z kostek mięsnych Winiar. Wlać to do kapusty, doprawić Vegetą, rozkruszyć mini kosteczkę Knorr smażona cebulka i gotować do miękkości.
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę ugotować oddzielnie w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić.
Do kapusty wsypać ziemniaki, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, pogotować razem kilka minut. Ja nie zagęszczałam zupy, ale jeśli ktoś chce może zrobić zasmażkę i zagęścić. Podawać bardzo gorące.