Piekarnik nagrzać do temperatury około 200°C.
Ciasto: Mąkę i sól wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, mleko a na koniec olej. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-25 min. W ciepłe miejsce. Cebule obrać i pokroić w piórka.
Pieczarki pokroić w półplasterki.
Cebulę wraz z pieczarkami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku chilli, pieprzem, ziarenkami smaku, gałką muszkatołową i mini kosteczkami Knorr. Wymieszać. Ochłodzić.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść, po czym ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować olejem chilli, ketchupem i posypać przyprawą do pizzy. Następnie rozłożyć pieczarki z cebulą, ułożyć plasterki salami i posypać startym serem mozzarella.
Pizze piec około 20-25 minut.
Olej chilli można przyrządzić samemu. Do jednego litra oleju wsypać około łyżkę suszonych ziarenek chilli. Odstawić na 2-3 tygodnie.