Moja zapiekanka

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać przyprawą do ziemniaków. Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mielonego, dodać bułkę tartą. Wyrobić. Cebulę pokroić w pół talarki, podsmażyć, dodać mięso, smażyć chwilę. Wyłożyć na ziemniaki. Śmietanę zmieszać z keczupem, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę. Posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.

Składniki

  • 75 dag ziemniaków, 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 3 cebule,
  • 1/2 szkl. śmietany,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • jajko.

Podobne przepisy do Moja zapiekanka