Morskie oko

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku i obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do formy (26x21cm) i piec w temp 180 st.C. ok. 40 min. Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.
Blaskę w której piekł się biszkopt, wyłożyć folią aluminiową i ułozyć w niej spodnią część biszkoptu.

Wykończenie:
Jedną galaretkę rospuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić do całkowitego zastygmnięcia a następnie pokroić w kostkę.
Następnie rozpuścić dwie galaretki w 500 ml wrzątku. Jedną śmietanę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru i wlać do niej ostudzone galaretki oraz dodać kostkę galaretkową. Gotową masę wylać na biszkopt obsadzony w blaszce i przykryć drugim.
Żelatynę rozpuscić w pół szklanki wrzątku i ostudzić. Ubić drugą śmietanę z pozostałym cukrem i wymieszać z żelatyną. Gdy masa zacznie lekko tężec, nakładać na biszkopt łyżką rozety tworząc imitację gór. Całość wstawić do lodówki aby stężało. W tym czasie rozpuścić ostatnią galaretkę wg przepisu na opakowaniu (można w mniejszej ilości wody)
i gdy zacznie tężeć, rozlać ją pomiedzy "śmietanowe góry". Całość wstawić do lodówki do stężenia.

Składniki

  • Biszkopt:6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • 2 śmietany kremówki (500 ml jedna)
  • 4 galaretki niebieskie firmy Wodzisław
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru

Podobne przepisy do Morskie oko