Motylek dla Julci

Reklama

Opis przygotowania

Oddzielamy białko od żółtek, ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli oraz cukru.Łączymy pianę z żółtkami , dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy . Pieczemy w tortownicy biszkopt ok 40 minut. Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody , każdą osobno i odstawiamy do stężenia . Następnie kroimy w kosteczkę.Brzoskwinie odsączamy i kroimy w kostkę.Następnie przyrządzamy krem śmietankowy Gellwe według przepisu na opakowaniu.Odkładamy trochę kremu na posmarowanie tortu oraz ozdobienia.Resztę kremu dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy pokrojoną galaretkę, do drugiej brzoskwinie. Zimny biszkopt przekroić na 4 krążki. Można krążki nasączyć dowolnym ponczem.Przekładamy kremem śmietankowym na przemian. Raz krem z galaretkami , następnie z brzoskwiniami.Następnie przeciąć tort na dwie równe połowy , ukształtować motylka.Obsypać boki motylka wiórkami kokosowymi. Ozdabiamy według własnego uznania.

Składniki

  • Biszkopt:jajka 9 sztuk
  • mąka tortowa 9 łyżek
  • proszek do pieczenia Gellwe
  • cukier 9 łyżek
  • Masa:
  • Krem śmietankowy Gellwe 2 opakowania
  • Galaretka truskawkowa Gellwe
  • Galaretka agrestowa Gellwe
  • Brzoskwinie 1 puszka.
  • wiórka kokosowe

Podobne przepisy do Motylek dla Julci