Muffinki – murzynki z gruszką

Reklama

Opis przygotowania

Obie mąki przesiać z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier, wymieszać. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę (potrzebujemy ok. 1 szkl. owoców), skropić sokiem cytrynowym. Jajko roztrzepać z maślanką i olejem, dodać aromat. Jednym ruchem wsypać składniki suche, lekko wymieszać – tylko tyle aby składniki trochę się połączyły (masa ma być grudkowata!) – dodać gruszki, zamieszać i wykładać łyżką porcje masy do foremki wyłożonej papilotkami. Piec 20 min. w temp. 170st. C. Po lekkim przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem albo polukrować, ale nie jest to konieczne.

Składniki

  • 1 jajko1 szkl. maślanki
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego (składniki odmierzam szkl. o poj. 250ml)
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara
  • 2 nieduże gruszki (u mnie Konferencje)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Podobne przepisy do Muffinki – murzynki z gruszką