Muffinki pizza Eli

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki pokroić dość drobno,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki i cebulę,doprawić solą,pieprzem i smażyć,aż odparuje cała woda.Margarynę roztopić.Mąkę przesiać,dodać czosnek,zioła,sól i wymieszać.Mleko przygrzać,żeby było letnie,wkruszyć drożdże,dodać cukier,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka,dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić mikserem.Do ciasta wlać letnią margarynę i jeszcze chwilę wyrabiać.Do wyrobionego ciasta dodać szynkę,ser,pieczarki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto wymieszać,przełożyć do foremek na muffinki i na chwilę odstawić.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.Smacznego!

Składniki

  • 3 szklanki mąki (szklanka=250 ml) 1 szklanka mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól-według uznania
  • pieprz
  • 15 dkg kiełbasy żywieckiej lub szynki
  • 15 dkg sera żółtego gouda
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju

Podobne przepisy do Muffinki pizza Eli