Muffinki rabarbarowo-gruszkowe Eli

Reklama

Opis przygotowania

Umyty rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Umyte gruszki obrać ze skórki,wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Margarynę roztopić.Mleko przygrzać,żeby było letnie,wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać przez sito,dodać cukier i zaczyn drożdżowy,wbić jajka i wyrobić mikserem.Do ciasta dodać letnią margarynę i jeszcze chwilę wyrabiać.Ciasto jest dość rzadkie.Do wyrobionego ciasta dodać rabarbar,gruszki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto wymieszać,wyłożyć do foremek na muffinki i na chwilę odstawić.Czekoladę pokroić w słupki i powciskać na środek każdej muffinki.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Smacznego!

Składniki

  • 3 szklanki mąki (szklanka=250 ml) 1 szklanka mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 15 dkg rabarbaru
  • 2 gruszki
  • 1 tabliczka czekolady-100 g

Podobne przepisy do Muffinki rabarbarowo-gruszkowe Eli